Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook zo verliefd op het geluid van je autodeur die toeslaat?

3 minuten 02/12/2020

Je hebt je buren niet voor het kiezen, maar… waarom staat je buurman op zijn oprit als een gek met zijn autodeur te wapperen? Wel, hij kocht net een gloednieuwe wagen en is dolverliefd op – je leest het goed – het bijzondere geluid van het portier dat open- en toeslaat. En dat is zo gek nog niet, als je weet hoeveel moeite autofabrikanten daar tegenwoordig insteken. Een woordje uitleg!

Nieuwe auto kopen? Het oor wil ook wat

Je buurman is zeker niet de enige die dweept met het geluid van zijn autodeur. Om een bevredigend open-en-toe-geluid te creëren, huren fabrikanten steeds vaker wetenschappers in die gespecialiseerd zijn in psychoakoestiek. Zij weten precies hoe ze een geluid moeten componeren dat in ieders oren kwalitatief klinkt, door de ultieme combinatie van schuim en rubber perfect af te stemmen op het vergrendelingsmechanisme van het portier.

De perceptie van kwaliteit

Want vind jij het meest kwalitatief klinken: een holle knal of een zware, gedempte dreun? Juist. Hoe zwaarder het geluid van de autodeur die toeslaat, hoe meer we een auto met luxe associëren. Een deur die zwaarder klinkt, voelt meer solide – en bijgevolg ook veiliger – aan. Maar of het voertuig in kwestie dan ook daadwerkelijk veiliger is dan auto’s met deuren die minder mooi klinken?  

Veiligheid maakt geen geluid

Uiteraard zegt het sluitgeluid niets over de veiligheid van een auto. Zoals we hierboven al uitlegden, wordt het geluid van een autodeur niet zozeer bepaald door het gewicht van de deur, maar eerder door een wetenschappelijk onderbouwd, akoestisch ontwerp. Om werkelijk meer te weten over de veiligheid van de nieuwe auto die je op het oog hebt, kijk je dan ook beter naar de resultaten van de verplichte NCAP-tests.

 

Lees ook: 5 makkelijke manieren om je veiligheid op de weg te verhogen

Deel deze pagina