In het stuur, boven het handschoenenkastje, langs de ramen, bij de knieën, … De meeste nieuwe auto’s lijken vandaag wel volgepropt te zitten met airbags. Is dat niet het geval, dan zit er toch minstens één airbag in het stuur verwerkt en zijn de meeste kopers zelfs bereid om bij te betalen voor extra airbags. Op veiligheid staat geen prijs, toch? Maar er zijn ook mensen die liever geen airbag in hun wagen hebben, omdat de voordelen voor hen niet opwegen tegen de gevaren. Of ze gelijk hebben? Lang niet altijd!
Hoe werkt een airbag?
Een airbag is uitgerust met sensoren die in verbinding staan met een gasgenerator. Als de airbag ‘voelt’ dat je een (zware) aanrijding hebt, treedt de gasgenerator in werking en blaast de airbag zichzelf zo in slechts 0,03 seconden op. Door de explosieve kracht waarmee dat gebeurt, is het niet ongewoon dat bestuurders en passagiers bij een aanrijding letsels oplopen door de airbags die in werking traden. Die letsels zijn doorgaans echter niet te vergelijken met de gevolgen van een zware crash waar geen airbags aan te pas kwamen. Bovendien worden airbags pas écht gevaarlijk als je niet op de juiste manier in de auto zit.
Het gevaar van airbags
Plaats je als passagiers je voeten weleens tegen het dashboard? Je kunt je wel inbeelden wat er dan zou gebeuren, stel dat de bestuurder bruusk moet remmen en de airbag in actie schiet. Om diezelfde reden moet je – niet dat je dit nog niet wist – ook altijd je veiligheidsgordel correct dragen. Dat vermindert de klap van de airbag aanzienlijk. Doe je geen gekke dingen in de wagen, dan valt het dus nog wel mee met de zogeheten gevaren van airbags. Let wel, als je een kind wilt vervoeren op de passagiersstoel, is het wél aangeraden om de airbag uit te schakelen. Airbags zijn immers ontworpen met het lichaam van een volwassene in gedachten.
Airbag uitschakelen verplicht
Ten slotte nog belangrijk om te weten: het is verboden om kinderen op de passagiersstoel in een zitje tegen de rijrichting in te vervoeren zonder eerst de airbag uit te schakelen.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.