Wist jij dat Belgische bestuurders gemiddeld elke twee jaar een boete krijgen voor overdreven snelheid? We rijgen de snelheidsboetes aan elkaar, ondanks flitsmarathons en andere bewustmakingsacties. Heb jij ook last van een ‘zware voet’? Deze cijfers kun je niet negeren.
4 miljoen snelheidsovertredingen
In 2019 deelde politie meer dan vier miljoen snelheidsboetes uit. Goed voor een stijging van acht procent sinds 2018. De verwachting is dat de cijfers in 2020 en 2021, die nog niet beschikbaar zijn, het stijgende stramien zullen volgen.
Gebeuren die snelheidsovertredingen ook bewust? Vaak wel, aangezien 68 procent van de Belgische bestuurders toegeeft dat ze te snel hebben gereden op de autosnelweg. Binnen de bebouwde kom lapt 62 procent de snelheidslimiet weleens bewust aan zijn laars.
1 op de 3 dodelijke ongevallen
Maar liefst een op de drie dodelijke ongevallen in België wordt veroorzaakt door chauffeurs die te snel rijden.
Schoolomgevingen op kop
Frappant genoeg begaan we het grootste aantal snelheidsovertredingen in schoolomgevingen die geen snelheidsbeperkende infrastructuur hebben. Terwijl we daar maar 30 kilometer per uur mogen rijden, rijdt 59 procent 40 kilometer per uur of meer.
Kans op betrapping neemt toe
Toch moeten we een kanttekening maken bij het stijgende aantal snelheidsboetes, want binnen de bebouwde kom is het aantal controles de laatste jaren toegenomen. Bovendien hebben veel gemeenten de grenzen van hun bebouwde kom uitgebreid naar gebieden waar eigenlijk maar weinig verkeer komt. De verleiding om dan het gaspedaal wat steviger in te drukken, is groot.
Snelheidsboetes voorkomen
Hoewel veel snelheidsovertredingen bewust zijn, gebeurt een groot aantal nog altijd onbewust. Je kunt je ogen nu eenmaal niet continu op de snelheidsmeter richten en verkeersborden zie of herinner je je soms moeilijk door de toenemende drukte in het verkeer. Daarom zijn auto’s met snelheidsbegrenzing en verkeersbordherkenning vandaag erg populair. Maak meteen kennis met de Swift, S-Cross, Vitara, Swace of Across en snelheidsboetes zijn voor jou voorgoed verleden tijd!
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.