Zelfs al blijft het bij blikschade, een aanrijding is altijd vervelend. Er zijn niet alleen de herstelkosten, er komen ook altijd heel wat administratieve zaken bij kijken. Toch laat je die maar beter niet op hun beloop. Een van dé prioriteiten? Het aanrijdingsformulier invullen. Ontdek hier hoe je dat aanpakt.
Wat is dat, een aanrijdingsformulier?
Een aanrijdingsformulier is het formulier dat je samen met de tegenpartij(en) invult meteen na de aanrijding. Hiermee maak je aan de verzekeraar duidelijk in welke omstandigheden het ongeval heeft plaatsgevonden. Zorg er daarom voor dat het aanrijdingsformulier altijd in je auto aanwezig is. Nadat je het ongevallenformulier hebt ingevuld, stuur je dat op naar je verzekeraar die de verdere (schade)afhandeling voor je regelt.
Opgelet: Normaal gezien ontvang je bij de ondertekening van je autoverzekering sowieso een ongevallenformulier. Mocht dit niet het geval zijn, vraag er dan zeker naar bij je verzekeraar!
Een Europees aanrijdingsformulier invullen in 3 stappen
Hoe voorzichtiger de chauffeur, hoe kleiner het risico op ongevallen en hoe minder ervaring dus met aanrijdingsformulieren. Helaas is niemand immuun voor aanrijdingen, of je nu wel of niet in de fout bent. Een beetje basiskennis over aanrijdingsformulieren invullen is dan ook handig meegenomen.
Maar niet getreurd: de basis van een aanrijdingsformulier laat zich samenvatten in drie stappen:
- Beschrijf de partijen, voertuigen en de algemene info over het ongeval.
- Beschrijf de omstandigheden van het ongeval en voeg een schets toe.
- Controleer en teken voor akkoord.
Enkele aandachtspunten
Het aanrijdingsformulier is een essentieel document voor je verzekeraar. Vermijd daarom elke vorm van onduidelijkheid. Schrijf leesbaar en gebruik duidelijke taal. Hier nog enkele andere tips:
- Wees compleet. Hoe meer info over het ongeval, hoe beter de verzekeraar de situatie kan inschatten.
- Voor de invulling van het aanrijdingsformulier ben je met twee partijen. Check dus zeker de verklaringen en vermeldingen die de tegenpartij op het ongevallenformulier aanbrengt.
- Probeer met de tegenpartij een overeenkomst te bereiken en het ongevallenformulier samen te ondertekenen. Komt het niet tot een overeenkomst met de andere bestuurder of wil hij/zij het aanrijdingsformulier niet invullen? Laat hem of haar dan in de rubriek ‘OPMERKINGEN’ de reden van zijn weigering vermelden, of laat de politie ter plaatse komen.
- Wijzig niets meer ná de ondertekening van ongevallenformulier door beide partijen.
Graag wat assistentie? Download dan de Assisto-app, een intuïtieve applicatie om snel en eenvoudig je ongevalsaangifte in te vullen én te door te sturen.
Tip: ook bij Suzuki kun je een autoverzekering aangaan! Suzuki Insurance biedt onder meer 50% korting op je BA-premie en de Suzuki Young Driver formule: een goedkope verzekering voor jongeren.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.