Wilt je broer, buurman of dochter (uitzonderlijk) een keertje je wagen lenen, dan vind je dat best oké. Toch is het belangrijk om te weten of je autoverzekering dan mogelijke schadegevallen dekt.
De personen opgegeven als hoofdbestuurder
Bij het afsluiten van een autoverzekering moet je opgeven wie de hoofdbestuurder is. Dat is de persoon die het vaakst met de auto zal rijden. Het is op maat van zijn profiel dat het contract – en dus ook de verzekeringspremie – gebaseerd is.
Door sommige verzekeringsmaatschappijen wordt de echtgenoot of echtgenote automatisch als tweede hoofdbestuurder opgevat. Natuurlijk kan je ook steeds zelf aangeven dat jouw partner minstens zo vaak als jij gebruik zal maken van het voertuig.
De autoverzekering houdt ook rekening met occasionele bestuurders
Heb je familieleden die nu en dan je wagen gebruiken? Rijdt je broer of buurman sporadisch met jouw auto? Geef dat van tevoren aan. Zo is de verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de personen die, naast jou en je partner, gebruikmaken van de wagen. Het verkleint de kans op betwistingen bij ongevallen met materiële schade.
Je kinderen worden automatisch beschouwd als occasionele bestuurders. Toch meld je dit het best aan de verzekeringsmaatschappij. Dat je kroost hierbij later ook zelf baat heeft, is mooi meegenomen. De rijervaring die ze zo verzamelen, wordt immers erkend door de verzekeraar bij wie ze hun eigen wagen verzekeren.
Wat als zich een ongeval voordoet met een geleend voertuig?
Leent een vriend of familielid je wagen terwijl hij niet opgegeven staat als occasionele bestuurder? Dat kan problemen geven wanneer deze persoon met jouw wagen een ongeval veroorzaakt. In dat geval wordt de schade veroorzaakt aan derden gedekt door je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid – een verzekering die wettelijk verplicht is voor ieder voertuig.
De schade aan jouw wagen wordt door je verzekering niet gedekt. Enkel wanneer je een volledige omniumverzekering en een bestuurdersverzekering hebt, zal de schade aan jouw voertuig door de verzekeringsmaatschappij vergoed worden.
Kortom, je denkt maar beter tweemaal na vooraleer je je wagen uitleent aan een persoon die niet als occasionele chauffeur in je verzekeringspolis is opgenomen.
Kom meer te weten over de zware overtredingen waarbij je je rijbewijs verliest.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.