Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is whiplash en hoe kun je het voorkomen?

3 minuten 20/02/2019

Een ongeluk is gauw gebeurd, maar de gevolgen laten soms even op zich wachten. Zeker bij een auto-ongeval is het niet abnormaal dat je je vlak na de botsing fysiek wel in orde voelt, maar dat je wat later, wanneer de emotionele shock is weggeëbd, toch lichamelijke problemen ondervindt. Whiplash is daar een goed voorbeeld van. Sommige mensen voelen de symptomen van whiplash al meteen na het ongeval, terwijl anderen pas weken of zelfs maanden later klachten ervaren.

 

Wat is whiplash?

Whiplash is een aandoening die vaak optreedt na auto-ongelukken. In de meeste gevallen gaat het om een kop-staartaanrijding, maar dat hoeft het dus lang niet altijd te zijn. De term ‘whiplash’ (Engels voor ‘zweepslag’) verwijst naar het feit dat de symptomen worden veroorzaakt door een heel plotse schok, waarbij je hoofd eerst naar achteren wordt geduwd en dan zeer krachtig naar voren vliegt.

whiplash voorkomen

De symptomen van whiplash

Nekpijn en je nek niet goed meer kunnen bewegen is het vaakst voorkomende, maar lang niet het enige mogelijke symptoom van whiplash. Je kunt ook last hebben van je schouders en van vermoeidheid. Een zwaar geval van whiplash kan je bovendien overgevoelig maken voor licht en geluiden. Je kunt je er ook misselijk door voelen en zelfs geheugenproblemen ervaren.

 

Hoelang duurt whiplash?

Whiplash duurt meestal vier tot zes weken. De meeste mensen zijn na drie maanden van hun klachten verlost.

 

Kun je whiplash voorkomen?

Jammer genoeg kun je whiplash op zich niet voorkomen – je kunt je hoofd nu eenmaal moeilijk aan de autostoel vastkleven – maar je veiligheidsgordel kan wel een groot verschil maken. Op voorwaarde dat je hem correct draagt, natuurlijk. De diagonale riem hoort over je schouder te lopen en de horizontale riem over je heupen. Draag ten slotte geen dikke kleding onder je veiligheidsgordel, want dan wordt de afstand tussen je lichaam en de gordel te groot om nog een optimale werking te kunnen garanderen.

Deel deze pagina