Een ongeval is nooit leuk, maar een ongeval in het buitenland is wel het laatste dat je wil meemaken. Lees daarom zeker verder, zodat je goed weet wat je in zo’n geval moet doen en je je vakantie snel en zonder zorgen weer kunt voortzetten.
1. Waarschuw andere weggebruikers
Zet onmiddellijk je vier richtingaanwijzers (waarschuwingslichten) aan en zet je auto aan de kant indien mogelijk. Kun je je auto nergens parkeren? Trek je fluohesje aan, stap uit (maar kijk wel uit voor aankomend verkeer!) en vergeet zeker niet om de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. In de bebouwde kom doe je dat op ongeveer 30 meter van je auto, op de snelweg geldt zo’n 100 meter. Ga daarna zelf aan de kant (liefst achter de vangrails) staan.
2. Blijf kalm … en rijd vooral niet door
Doorrijden na een ongeval – vluchtmisdrijf – is in alle landen strafbaar. Blijf kalm en ter plaatse, en verleen hulp aan iedereen die het nodig heeft. Is er iemand gewond? Bel dan 112 (het internationale noodnummer).
3. Ongeval? Haal sowieso de politie erbij
In principe is het, althans in België, alleen verplicht om bij een ongeval de politie erbij te roepen als er gewonden zijn. Maar ook zonder gewonden ben je vrij om de politie te contacteren, bijboorbeeld als jij en de tegenpartij het niet eens raken over het aanrijdingsformulier. Bij een ongeval in het buitenland raden verzekeraars zelfs aan om altijd de politie erbij te halen en het nummer van het eventuele proces verbaal te vermelden bij je schadeaangifte.
4. Vul het aanrijdingsformulier in
De volgende stap is samen het aanrijdingsformulier invullen. Dat ziet er overal in Europa hetzelfde uit, taalverschillen terzijde natuurlijk. Staat de tegenpartij erop om het formulier in haar eigen taal in te vullen, dan kun je dus gewoon meevolgen op je Nederlandstalige formulier. Aarzel niet om de identiteitskaart van de tegenpartij te vragen, zodat alles zeker klopt. Neem tot slot ook foto’s van de schade aan beide auto’s en van de omgeving.
5. Breng je verzekeraar op de hoogte
Bezorg het ingevulde aanrijdingsformulier binnen de acht dagen aan je verzekeraar, bij voorkeur per aangetekende brief.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.