Als je vaak lange ritten met de auto maakt, is een kramp in je voet wel het laatste wat je wil. Gelukkig bedacht de Amerikaanse uitvinder Ralph Teetor daar in 1945 – jawel – al een uitgekiende oplossing voor: cruise control. Met een enkele druk op de knop hou je zo een constante snelheid aan zonder dat je het gaspedaal nog hoeft aan te raken. Handig, maar minder veilig dan de heer Teetor destijds had gehoopt. Lees hier waarom cruise control op sommige trajecten verboden is – en ontdek meteen het slimme alternatief waar Suzuki zijn auto’s vandaag mee uitrust.
Files en flessenhalzen
Het grote nadeel van cruise control is dat het je risico op een ongeval vergroot, omdat het je aandacht en reactiesnelheid beïnvloedt. Onderzoek toont aan dat vrachtwagens die inrijden op de staart van een file, vaak met cruise control aan het rijden waren. Dat is ook meteen de reden waarom bestuurders hun cruise control soms verplicht moet uitschakelen. Het gaat dan om trajecten waar de kans dat het verkeer plots sterk zal vertragen, groot is. Denk bijvoorbeeld flessenhalzen en plaatsen waar er wegenwerken bezig zijn.
Verbod voor vrachtwagens
Je hebt vast al gemerkt dat het verbod op cruise control soms alleen geldt voor vrachtwagens. Meestal is dat het geval bij afdalingen. Vrachtwagenchauffeurs moeten dan extra alert zijn, omdat ze op zulke wegen, zeker wanneer ze zwaar geladen zijn, minder snel tot stilstand kunnen komen dan op vlakke trajecten.
Adaptive cruise control
Suzuki maakt vandaag geen gebruik meer van het klassieke systeem voor cruise control, maar kiest bewust voor adaptive cruise control. Auto’s die met deze technologie zijn uitgerust, remmen automatisch af wanneer hun voorligger vertraagt. Zodra er weer een veilige afstand is tussen jou en de auto voor je, trekt de auto vanzelf terug op naar de snelheid die je had ingesteld. Uiteraard blijft het wel aan jou als bestuurder om sowieso goed op het verkeer te letten en de snelheidslimiet nauwlettend in de gaten te houden.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.