Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorrang van rechts en toch een boete aan je been? Het kan!

3 minuten 16/12/2020

Nee, jij bent niet zo iemand die vrolijk blijft doorrijden wanneer je eigenlijk voorrang aan rechts moet verlenen. En heb je zélf voorrang omdat je van rechts komt, dan neem je die natuurlijk gewoon. Zonder twijfelen. Defensief rijden, zoals dat heet. Maar op een dag ontvang je toch een boete, terwijl je van rechts kwam en wel degelijk voorrang had. De (mogelijke) verklaring zou je weleens kunnen verrassen!  

Voorrang van rechts … maar niet naar links gekeken

Naar links kijken voor je de baan oprijdt, is altijd verplicht – ook als je voorrang van rechts hebt. Artikel 12.2 van de wegcode stelt namelijk:

 

De bestuurder die een kruispunt oprijdt, moet dubbel voorzichtig zijn teneinde elk ongeval te voorkomen.

 

Komt het tot een aanrijding terwijl jij voorrang hebt, dan kan de tegenpartij jou dus toch aansprakelijk stellen als ze kan aantonen dat je het kruispunt niet voorzichtig opreed.

De omgekeerde wereld

Andersom kan het natuurlijk ook gebeuren dat jij een boete krijgt, omdat je geen voorrang aan rechts hebt verleend. Meen je echter te hebben gezien dat de bestuurder die jou langs rechts naderde, niet eerst naar links keek vooraleer hij of zij de baan opdraaide? Dan kun je voor de politie(rechtbank) opperen dat jij geen fout beging, omdat deze bestuurder jou onachtzaam de pas afsneed.

Boete aanvechten met dashcam

Spijtig genoeg is het niet vanzelfsprekend om aan te tonen dat de bestuurder die van rechts kwam, niet eerst naar links keek. Heb je het moment gefilmd met je dashcam? Dan kun je die beelden misschien gebruiken om je boete aan te vechten. Let wel, dat is in België niet vanzelfsprekend, omdat het wettelijk kader rond dashcams nog niet helemaal op punt staat.

Opgelet voor de privacywetgeving!

  • Maak jouw dashcambeelden in geen geval openbaar, bijvoorbeeld door ze op social media te plaatsen, want op die manier schend je de privacywetgeving en kan de rechter de beelden verwerpen als bewijsmateriaal.
  • Kom je in een aanrijding terecht? Dan moet je, om in orde te blijven met de privacywetgeving, de tegenpartij onmiddellijk na het ongeval laten weten dat jouw dashcam de aanrijding heeft gefilmd.

     

Lees ook: Deze 4 voorrangsregels kent niet iedereen

Deel deze pagina