Overslaan en naar de inhoud gaan

Ritsen in het verkeer en andere regels die je moet kennen

2 minuten 29/04/2014

Het verkeer op de Belgische wegen is de jongste jaren alleen maar toegenomen. Om een maximale veiligheid te garanderen, blijven de verkeersregels dan ook evolueren. Bepaalde regels worden geschrapt of gewijzigd en er komen ook nieuwe afspraken bij. Denk maar aan de wetgeving rond ritsen in het verkeer. Zie je door de bomen het bos niet meer? Geen nood: we lijsten de belangrijkste aandachtspunten voor je op!

Ritsen in het verkeer voortaan verplicht

Ritsen in het verkeer bestaat al langer dan vandaag. Het is een manier om het verkeer vlotter te laten verlopen in de zogeheten flessenhalzen, zoals wegenwerken. Dit houdt het in:

  • ​Rij zolang mogelijk door op de rijstrook die gaat wegvallen.
  • Stem op ongeveer 300 meter voor de versmalling (vaak aangegeven met een bord) je rijsnelheid af op de snelheid van het verkeer in de aanliggende strook.
  • Chauffeurs op de aanliggende strook maken ruimte om je tussen te laten.
  • Op zo’n 50 meter voor de versmalling voeg je in tegen een constante snelheid, zodat de andere weggebruikers niet moeten afremmen.

Wél nieuw is de verplichting om je aan deze regel te houden. Vroeger was ritsen een vrijblijvende keuze, maar dat is vandaag niet langer het geval. Wie weigert te ritsen, begaat een overtreding van de eerste graad. Daarop staat een boete van 55 euro (regelgeving: 2015).

 

correct ritsen

Ook deze verkeersregels zijn nieuw

Naast de verplichte rits-regel is ook het gebruik van de pechstrook herbekeken. Vroeger mochten enkel politie, brandweer en ziekenwagens deze gebruiken. Ondertussen geldt dit ook voor takelwagens, deskundigen en parketmagistraten. Er hangt wel één voorwaarde aan vast: dat de politie hen heeft opgeroepen en ze hun oranje-gele knipperlichten gebruiken.

En wist je dat onlangs ook een nieuw verkeersbord het levenslicht zag? Het gaat om een onderbord met de afbeelding van een stekker. Het toont aan dat parkeren op die plaats voorbehouden is aan elektrische voertuigen.

Tip: Even essentieel als de correcte naleving van de verkeersregels is de veiligheid van je auto. Bij Suzuki zit je alvast safe. Al onze wagens voldoen ruimschoots aan de strengste veiligheidstest.

Kies snel je favoriete, veilige Suzuki

Bron: Wegen en Verkeer

Deel deze pagina