Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel kan je trekhaak nu werkelijk trekken?

2 minuten 05/06/2019

Een trekhaak komt handig van pas als je regelmatig spullen met een aanhangwagen moet vervoeren. Je kunt er zelfs een caravan of paardentrailer mee voorttrekken – of dat is althans de theorie. Want hoeveel gewicht kan de trekhaak van jouw wagen nu werkelijk aan? Een uitstekende vraag die je zeker moet zien te beantwoorden vooraleer je je trekhaak op de proef stelt. Volg even mee!

 

De ene trekhaak is de andere niet

Of je trekhaak het straks wel ‘trekt’ op de weg, hangt niet zozeer af van de haak zelf maar van de maximale toegelaten massa (MTM) ofwel het maximale trekgewicht van je auto. Doorgaans geldt de regel: hoe kleiner de auto, hoe minder trekkracht. De meeste elektrische auto’s of auto’s die een hybride motor hebben, mogen zelfs helemaal geen lasten trekken. Let wel, een trekhaakkoffer of fietsendrager vormt in zulke gevallen meestal geen probleem, omdat de auto dan geen gewicht moet trekken maar dragen.

 

Check de trekkracht op je kentekenbewijs

Hoeveel een trekhaak precies mag trekken, hangt af van een combinatie van factoren:

  • Het gewicht van de auto zelf
  • Hoeveel kilo het chassis aankan
  • Hoeveel kilo de motor kan trekken

Gelukkig heeft de fabrikant van je wagen al het nodige rekenwerk al voor jou gedaan. Het maximale trekgewicht, ofwel de horizontale last, staat dan ook gewoon op het kentekenbewijs van je auto.

 

Wat is dan het (on)geremd gewicht?

Je zult merken dat het kentekenbewijs ook het geremd en ongeremd gewicht van je wagen vermeldt. Dat onderscheid is belangrijk, omdat de ene aanhangwagen zelf kan meeremmen met je auto en de andere niet. Het ongeremd gewicht is met andere woorden het maximale gewicht dat je trekhaak mag trekken als de aanhangwagen zelf geen remmen heeft. Het geremd gewicht is dus alleen van tel als de aanhangwagen zelf kan remmen.



Lees ook: Zo kies je tussen een auto met of zonder trekhaak

Deel deze pagina