De overheid heeft jarenlang rijden op diesel gepromoot. Met succes, want België is een dieselland: 8 op de 10 nieuwe wagens zijn dieselwagens. In Nederland is dat maar 3 op de 10 wagens. Kan je maar niet kiezen tussen diesel en benzine? Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren.
Verkeerd getankt? Lees snel wat je moet doen.
Voordelen benzine
- Wegenbelasting: rijd je met een auto op benzine, dan betaal je minder wegenbelasting in vergelijking met diesel- of hybridevoertuigen.
- Brandstofprijzen: de prijs van benzine is lager dan die van diesel.
Voordelen diesel
- Zuiniger in verbruik: dieselauto's hebben over het algemeen een hoger rendement en een betere brandstofefficiëntie dan benzineauto's. Ze kunnen meer kilometers afleggen per liter brandstof.
- Aangenamere rijervaring: dieselmotoren voelen krachtiger aan tijdens het rijden, vooral als je zware lasten moet trekken.
- Langere levensduur: dieselauto's hebben vaak een langere levensduur dan benzineauto's. Dieselmotoren zijn doorgaans sterker gebouwd en kunnen langer meegaan bij regelmatig onderhoud.
Totale kostprijs: diesel goedkoper dan benzine als je veel kilometers aflegt
Dieselauto’s zijn meestal duurder in aankoop dan benzinewagens. Toch zijn sommige bestuurders op de lange termijn goedkoper af met een auto die op diesel rijdt.
- Kies diesel als je meer dan 20.000 kilometer per jaar aflegt en minimaal wekelijks langere afstanden dan 60 kilometer aflegt op de autostrade.
- Kies benzine als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt met vooral korte afstanden van minder dan 15 kilometer. Dieselwagens die geen 15.000 kilometer per jaar rijden, slijten namelijk sneller, waardoor hun onderhoudskosten stijgen.
Benzine of diesel: verschil in literprijs verkleint
Het belangrijkste argument voor een dieselwagen was tot nu toe de literprijs aan de pomp. In combinatie met het lagere verbruik van een dieselwagen leverde je dat een aanzienlijk economisch voordeel op. Maar tegenwoordig liggen de diesel- en benzineprijzen dicht bij elkaar in de buurt. Wel betaal je voor benzine nog altijd net iets meer dan voor diesel.
Diesel of benzine: wat met CO2-uitstoot?
Dieselauto's stoten vaak minder CO2-uit per gereden kilometer dan vergelijkbare benzineauto's. In dat opzicht is diesel klimaatvriendelijker dan benzine. Maar een benzinewagen is dan weer beter voor het milieu.
Klimaat en milieu zijn niet hetzelfde!
Een benzinewagen is beter voor het milieu, terwijl een dieselwagen beter is voor het klimaat. Hoe dat kan? Eerst en vooral zijn het klimaat en het milieu twee verschillende zaken. Wetenschappers die het over het klimaat hebben, bedoelen daarmee de gemiddelde weersomstandigheden in een bepaald gebied. Spreken ze over het milieu, dan hebben ze het over onze directe leefomgeving (de dieren, de bomen, de zee, …) en dus ook over de luchtkwaliteit. Een benzinemotor stoot minder fijn stof uit dan een dieselmotor, maar op hun beurt stoten dieselmotoren dan weer zo’n twintig procent minder CO2 (een broeikasgas) uit dan benzine-exemplaren.
Meer mensen kiezen voor hybride of elektrisch
Vroeger was het simpel: kocht je een dieselwagen, dan was je zeker dat je budgettair een goede zaak deed. De lage prijzen aan de pomp trokken dan ook heel wat Belgen over de streep. Maar daar komt langzaamaan verandering in. Dieselwagens zijn nog altijd in trek, maar in Vlaanderen is er een duidelijk verschuiving merkbaar richting elektrische, hybride- en benzinewagens. En dat heeft alles te maken met het fiscale beleid van de Vlaamse overheid.
Veel bestuurders vragen zich dan ook af of het vandaag nog wel zinvol is om een dieselwagen of benzinewagen te kopen. Hybridewagens en elektrische wagens zijn fiscaal aantrekkelijker en veel beter voor het klimaat en het milieu. Bovendien breidt de laadinfrastructuur in België voortdurend uit en neemt ook de actieradius van elektrische voertuigen toe.
Twijfel je nog tussen elektrisch, hybride, diesel of benzine?
Maak dan een afspraak met een Suzuki-verdeler. Die legt je graag uit of je al dan niet beter af bent met een elektrische, hybride-, benzine- of dieselwagen.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.