Overslaan en naar de inhoud gaan

Ben jij een middenvakrijder zonder dat je het weet?

4 minuten 31/07/2019

Middenvakrijders: ze zijn ieders ultieme ergernis op de weg – geen wonder dat de boetes ervoor onlangs werden verdubbeld. Toch maakt zelfs de meest keurige chauffeur het weleens mee dat iemand hem (hoewel dat uiteraard niet mag) via de rechterrijstrook voorbijsteekt. Vraag jij je soms af of je je niet schuldig maakt aan middenvakkleven, bijvoorbeeld omdat je in de verre verte een vrachtwagen ziet waar je absoluut niet achter wilt komen te zitten? Lees hier wat de wet erover zegt en hoe de politie vaststelt of je al dan niet een middenvakrijder bent.  

 

Dit zegt de verkeerscode over middenvakkleven

In België geldt het wettelijke principe dat je uiterst rechts moet rijden. Dat geldt zowel op wegen met één rijstrook als op wegen met meerdere rijstroken. Om die reden mag je in ons land dan ook alleen maar links inhalen. Middenvakrijders worden zwaar beboet, omdat ze enerzijds een gevaarlijke situatie uitlokken (rechts inhalen is verboden, maar menig gefrustreerde chauffeur doet het toch) en anderzijds filevorming in de hand werken. Omdat niemand de middenvakrijder rechts mag voorbijsteken, ontstaat er immers een flessenhals.

Feit: op middenvakrijden staat een boete van maar liefst 116 euro (bij onmiddellijke betaling) of 160 euro (bij minnelijke schikking).

 

Je moet altijd uiterst rechts rijden, máár…

Er gelden wel enkele uitzonderingen op de algemene regel van uiterst rechts rijden (en gelukkig maar):

  • Uiteraard mag je de middenstrook gebruiken als je een bestuurder op de rechterstrook wil voorbijsteken.
  • Bij file(vorming) mag je je rijstrook zelf kiezen. In dit geval is iemand rechts voorbijrijden evenmin strafbaar.
  • Als een verkeersbord F13 of F15 aangeeft dat je moet voorsorteren, volg je gewoon de rijstrook die je op dat moment nodig hebt.
  • Ook binnen de bebouwde kom mag je je rijstrook zelf kiezen – spookrijden is uiteraard wel verboden.
  • Op pleinen en rotondes mag je eveneens kiezen waar je rijdt.

 

Zo spot de politie een middenvakrijder

Op dit moment definieert de verkeerscode in ons land niet wat ‘filevorming’ precies is. De wetgeving kleeft ook geen maximaal aantal seconden op de duur van een inhaalmanoeuvre of hoeveel meter je maximaal mag laten vrijkomen op de rechterrijstrook. Daarom zal de wegpolitie je bij vermoeden van middenvakkleven gedurende een langer traject in de gaten houden om te zien of je meerdere kansen om terug rechts in te voegen laat liggen.

Deel deze pagina