Niets zo vervelend en gevaarlijk als hartje winter stilvallen op de baan. Op zulke momenten zit er maar één iets op: de autopech zo snel mogelijk verhelpen. Daarvoor kun je een beroep doen op professionele wegenhulp, zoals Suzuki Assistance, maar voor bepaalde zaken spring je misschien liever zélf in de bres. Al is enige voorzichtigheid geboden. Hier alvast een overzicht van de belangrijkste do’s en don’ts bij winterpech!
Lekke band vervangen: vergeet de gevarendriehoek niet!
Een lekke band? Dit veelvoorkomende geval van autopech kun je perfect zelf verhelpen. Zolang je maar rekening houdt met enkele cruciale aandachtspunten. We lijsten ze even voor je op:
- Plaats je auto eerst en vooral veilig aan de kant van de weg en zet je knipperlichten aan. Vergeet zeker ook niet om je fluohesje aan te trekken en je gevarendriehoek te plaatsen. Beide zijn verplicht in ons land!
- Plaats je een reserveband? Vergeet dan niet dat het om een noodoplossing gaat. De reserveband is alleen geschikt om tegen lage snelheid naar de garage te rijden.
- Zet je auto bij voorkeur aan de kant op een vlakke ondergrond. Trek je handrem op en zet je wagen in versnelling.
Startproblemen? Dit doe je beter niet
Een motor die weigert op te starten, iedereen heeft het wellicht al eens meegemaakt. Toch bezondigen we ons nog vaak aan cruciale fouten. Volgende handelingen zijn alvast géén goed idee:
- Gas geven terwijl je start: dit is nefast voor het elektronische injectie- en ontstekingsproces.
- Lange startpogingen: weigert de motor dienst? Begin dan niet meteen aan een lange opstartpoging. Een aantal korte pogingen heeft meer kans op slagen.
Batterijproblemen kan je je auto proberen te starten met startkabels of door de auto aan te duwen. Rij vervolgens meteen naar je dichtstbijzijnde Suzuki verdeler zodat je batterij kan worden uitgemeten.
Autopech verhelpen: wat leg je in de auto?
Autoproblemen oplossen doe je natuurlijk niet met je blote handen. Wie zijn autopech graag zelf verhelpt, heeft maar beter volgende zaken in de kofferbak liggen:
- Startkabels. Opgelet: gebruik ze alleen wanneer lichten, radio en A/C uit zijn.
- Sleepkabels.
- Standaard veiligheidsmateriaal: fluohesje en gevarendriehoek.
- Een zaklamp bewijst altijd zijn nut.
- Een pechtas met het nodige gereedschap.
Enkele vorsttips
Tot slot nog enkele gouden tips bij vriestemperaturen:
- Een bevroren ruitensproeier of vastgevroren ruitenwissers? Laat de motor een tijdje draaien.
- Een vastgevroren deur? Trek die niet meteen open, want zo riskeer je het rubber te beschadigen. Druk de deur eerst dicht om het ijs te breken.
- Een bevroren slot? Gebruik een slotontdooier of eventueel een zakje warm water.
- De handrem niet optrekken.
Niet meteen de handigste thuis? Geen probleem, Suzuki Assistance helpt je uit de nood! Informeer je hiervoor zeker en vast bij je Suzuki-verdeler.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.