Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeten we allemaal bang zijn voor de superflitser?

3 minuten 16/10/2019

Meer dan 50.000 euro kost hij – en dus kun je ervan op aan dat elke politiezone die hem aankoopt (en dat zijn er almaar meer) hem ook regelmatig zal inzetten. We hebben het over de superflitser. Maar hoe werkt zo’n toestel nu eigenlijk? Laat je vooral niet vangen!

Jij ziet hem niet…

Dacht je snelheidscontroles te slim af te zijn, omdat je altijd extra goed oplet voor flitspalen en (anonieme) politiewagens langs de weg? Vergeet het maar. De superflitser is speciaal ontworpen om niet gezien te worden. De politie kan de camera makkelijk verstoppen tussen de struiken, achter een boom of in een vuilnisbak – de superflitser wordt niet voor niets ook wel ‘de vuilbakflitser’ genoemd. Omdat de flitscamera met wifi werkt, hoeft er bovendien zelfs geen combi in de onmiddellijke omgeving te staan.  

De superflitser is trouwens eigenlijk helemaal geen flitser in de letterlijke zin van het woord, want het systeem werkt met een infraroodcamera. Wordt er dus iemand ‘geflitst’, dan zie je niet eens een flash verschijnen.

… maar hij heeft álles gezien

De politie zet de superflitser in op landelijke kronkelwegen waar weinig of geen ruimte in de berm is voor een politievoertuig, maar ook op de autosnelweg ben je maar beter op je hoede voor de flitser der flitsers. De camera kan maar liefst op zes rijstroken tegelijk flitsen, ook wanneer er voor elke strook een andere maximumsnelheid geldt. En als het even moet, flitst hij zelfs het verkeer in beide richtingen.

Geef de superflitser geen kans

Gelukkig is het helemaal niet zo moeilijk om aan het alziende oog van de superflitser te ontsnappen: hou je gewoon aan de snelheidslimiet! De nieuwste auto’s (onder meer de Suzuki Vitara) zijn zelfs uitgerust met een functie voor verkeersbordherkenning, zodat je op je dashboard altijd kunt zien hoe snel je ook alweer mocht rijden.

 

Lees ook: Hoe zit trajectcontrole nu eigenlijk in elkaar?

Deel deze pagina