1. Rij zelfverzekerd en besluitvaardig
Gevoelens van twijfels leiden tot fouten. Rij dan ook zelfverzekerd en besluitvaardig, zelfs wanneer je je niet zo voelt. Heb je voorrang, aarzel dan niet om die te nemen. Wees een initiatiefnemer en toon jouw examinator dat je actief deelneemt aan het verkeer. Hij zal zich immers veiliger voelen bij een chauffeur die weet wat hij doet. Wees die chauffeur.
2. Fixeer je niet op snelheid
Hecht niet te veel belang aan de stand van de snelheidsmeter. Of je 47 km/u dan wel 52 km/u rijdt, maakt jouw examinator nauwelijks iets uit. Wat belangrijk is, is de mate waarin jij jouw snelheid weet aan te passen aan de situatie. Of je spontaan vertraagt wanneer de situatie er om vraagt. Of je je op andere momenten vlot beweegt in het verkeer.
3. Denk logisch na
Verrassende verkeerssituaties geven vaak aanleiding tot roekeloos of ondoordacht rijgedrag. Plots duikt uit een onverwachte hoek een fietser of een gehaaste autobestuurder op. In zulke situaties komt het erop aan het hoofd koel te houden en te kiezen voor het manoeuvre dat een veilige uitkomst garandeert. Doorgaans is dat de meest voor de hand liggende handeling.
4. Een kleine misstap is geen ramp
Iedereen maakt fouten, dat weet ook een examinator. Bega jij tijdens het rijexamen een kleine misstap, dan hoef je niet meteen te panikeren. De kans is groot dat de examinator jou die fout vergeeft. Laat je dan ook niet meteen ontmoedigen of van de wijs brengen. Zet het examen verder zoals je even tevoren bezig was. De kans is groot dat je alsnog slaagt.
5. Vergeet de rijexamentips van anderen
Met de beste bedoelingen krijg je van familie en vrienden heel wat tips en (twijfelachtige) theorietjes mee. Het beste advies: laat je erdoor niet in de war brengen. Vertrouw op jouw eigen kennis en ervaring. Wees de chauffeur die je, mede met de hulp van jouw instructeur, de voorbije maanden werd. Ga je niet anders gedragen achter het stuur. Het leidt slechts tot fouten, die op hun beurt jouw slaagkansen bij het rijexamen in gevaar brengen.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.