We hebben het allemaal weleens meegemaakt: een chauffeur die luid tegen je begint te roepen en uitdagende gebaren maakt, of een bestuurder die jou in gevaar brengt met roekeloze manoeuvres. Verkeersagressie uit zich in uiteenlopende vormen. Hoe reageer je er het best op?
Wat is verkeersagressie?
Bij verkeersagressie denk je misschien in de eerste plaats aan verbale agressie. Bestuurders die zich storen aan het gedrag van anderen in het verkeer (bijvoorbeeld middenvakrijden) reageren daarop door te toeteren, schelden, obscene gebaren te maken … Als zo’n chauffeur uit de auto stapt en iemand aanvalt, spreken we over fysieke agressie. Ook opzettelijke overtredingen (zoals inhalen waar het niet mag) of rijgedrag dat bewust anderen in gevaar brengt, zijn vormen van verkeersagressie.
Wat doe je beter wel en niet?
- Stap nooit uit. Sluit je ramen en deuren, zo ben je minder kwetsbaar voor de agressor.
- Is een andere bestuurder geïrriteerd omdat jij een fout maakte? Geef je fout toe.
- Negeer de agressieve chauffeur en ga niet in discussie.
- Probeer kalm te blijven en je niet te laten meeslepen in de situatie.
- Als jij het goede voorbeeld geeft, dan zullen andere bestuurders dat sneller volgen. Reageer dus niet op agressie met nog meer agressie, maar concentreer je op je eigen rijgedrag.
Ben je slachtoffer van verkeersagressie?
- Bel het noodnummer 101 of 112 als een situatie van agressie dreigt te ontsporen.
- Verzamel bewijsmateriaal: de nummerplaat van de auto van de agressor, foto’s of filmpjes – maar gebruik uiteraard je gsm niet achter het stuur. Vraag aan omstanders of ze willen getuigen over het incident.
- Praat erover: zoek professionele steun of een luisterend oor bij vrienden of familie.
- Doe na de feiten aangifte bij de politie. Zo kunnen zij onderzoeken wat er precies gebeurd is en is de kans groter dat ze de dader vatten.
- Meld de feiten aan je verzekeraar. Afhankelijk van je contract kan je verzekering de schade vergoeden. Let op: een aangifte bij de politie is hiervoor noodzakelijk!
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.