Terwijl veel mensen vroeger vooral naar de aankoopprijs van hun nieuwe auto keken, willen de meeste consumenten tegenwoordig graag een zo goed mogelijk beeld van het totale kostenplaatje ofwel de TCO, de total cost of ownership. En da’s maar logisch ook, want een goedkopere auto in aankoop is niet noodzakelijk de goedkoopste op de lange termijn.* Dit geldt zeker voor ondernemers, die zich met hun nieuwe auto ook nog eens in fiscale vaarwateren begeven. We vertellen je graag waarop je zeker moet letten!
Wat is de TCO van een auto?
De TCO van een auto omvat alle kosten die je betaalt om je wagen in gebruik te hebben:
- Aankoopprijs
- Financieringsformule
- Onderhoud
- Verzekering
- Brandstofkosten
- Belastingen (verkeersbelasting, niet-aftrekbare btw, belasting op verworpen uitgaven, …)*
- Waardevermindering (afschrijving)
Schaf je bovendien een auto met een (volgens de huidige normen) riante CO2-uitstoot aan, dan betaal je daar uiteraard ook een meerprijs voor.
De TCO houdt ook rekening met fiscale aftrekbaarheid.
TCO berekenen: leg je oor te luister bij de leasingmaatschappij
De precieze TCO van je nieuwe wagen berekenen is niet zo eenvoudig, omdat er, zoals je hierboven al kon lezen, tal van factoren bij komen kijken.
Onze tip voor ondernemers? Laat een offerte maken voor operationele leasing. Zo’n offerte is vrijblijvend en vertelt je, op basis van het aantal kilometer dat je jaarlijks ongeveer zult afleggen, welke kosten je ongeveer mag verwachten. Let wel, de belasting op verworpen uitgaven en de niet-aftrekbare btw kun je niet aflezen op een leasingofferte. Die cijfers laat je het best berekenen door je boekhouder of accountant.
Ontdek Suzuki Fleet
Wist je trouwens dat operationele leasing van Suzuki-bedrijfswagens perfect mogelijk is met Suzuki Fleet? Verken snel de verschillende financieringsopties voor jouw bedrijf!
*Soms heeft een auto met een goedkopere aankoopprijs tóch meer te bieden dan zijn duurdere concurrenten. Zo heeft de Suzuki Vitara een veel uitgebreidere standaarduitrusting dan de meeste Duitse merken.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.