Wanneer je in verwachting bent, krijg je vanuit alle richtingen hulpmiddelen en attributen aangeraden. Iets wat ook zeker ter sprake komt, is de zwangerschapsgordel. Maar wat is het precies en heb je het wel echt nodig?
De klassieke autogordel is risicovol voor zwangere vrouwen
Een gewone autogordel gaat vanaf de heup dwars over het bovenlichaam. Voor zwangere vrouwen wil dat zeggen dat deze gordel spant over de bolle buik. Moet je bruusk remmen of krijg je een ernstig ongeval, dan zal de gordel op deze plek strak aanspannen. Dat houdt niet alleen risico’s in voor je ongeboren kindje, Maar ook voor de moeder.
Vroeger werden zwangere vrouwen daarom vrijgesteld van de verplichting om een gordel te dragen in de auto. De verkeersdrukte was toen echter nog niet wat die vandaag is. Autorijden zonder veiligheidsgordel werd te gevaarlijk, waardoor fabrikanten met een alternatief kwamen op maat van zwangere vrouwen.
Deze autospiegel is ideaal voor wie een baby als passagier heeft!
Wat is een zwangerschapsgordel?
Met een zwangerschapsgordel wordt de heupriem naar beneden getrokken. Op die manier komt die onder de buik te zitten, waar die met een speciale gordelgeleider op zijn plaats wordt gehouden.
De heupriem van de autogordel eigenhandig naar beneden duwen – zonder gebruik te maken van een gordelgeleider – is zinloos. Wanneer je remt, zal die immers weer op zijn vaste plaats komen te zitten en(te) hard duwen op de placenta en de baby in de buik.
Wegwijs in kinderzitjes: welk type stoeltje is nodig op welke leeftijd?
Wanneer is het nodig om deze speciale gordel aan te schaffen?
Vanaf de 8ste week van de zwangerschap kan een autogordel die hard over de buik spant gevolgen hebben voor moeder en kind. In één op de zes gevallen veroorzaakt een autogordel die plots strak aanspant letsels bij het ongeboren kind.
Dankzij de gordelgeleider van een zwangerschapsgordel wordt de impact van het bruuske remmen opgevangen door je bekken. Bij een gewone autogordel zal je zwangere buik dat doen.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.