Dolblij dat je eindelijk een plaatsje hebt gevonden, parkeer je je wagen. In je haast denk je er nog nét op tijd aan om je parkeerschijf op het dashboard te leggen. Oef! Maar wanneer je enkele ogenblikken later – en perfect op tijd – terugkeert naar je wagen, wappert er toch een boete onder de ruitenwisser. Hoe kan dat? Heeft de parkeerwachter je parkeerschijf dan niet zien liggen? Dat zou kunnen, maar de kans is groter dat je je schijf gewoon op een verkeerde manier hebt gelegd of dat ze niet langer geldig is. Lees snel meer!
Hoe gebruik je een parkeerschijf?
Als je de pijl van je parkeerschijf op het tijdstip van aankomst plaatst, dan riskeer je een boete. De wet stelt namelijk dat de pijl naar het streepje ná het tijdstip van aankomst moet wijzen. Dat betekent dus ook dat de pijl nooit tussen twee streepjes in mag staan. Een voorbeeld: als je om 13.11 uur aankomt, dan moet je de pijl op 13.30 uur plaatsen.
Goed om te weten: met een geldige parkeerschijf mag je maximaal twee uur parkeren, tenzij anders aangegeven.
Eerlijk duurt het langst
Ergens in de wachtrij staan of aan de praat raken met een oude bekende, terwijl je de klok ondertussen ziet verder tikken … Je zou voor minder zenuwachtig worden. Maar snel naar je auto terugkeren om je parkeerschijf aan te passen, kan je weleens zuur opbreken. Als de tijd verstreken is, móét je je parkeerplek weer verlaten. Doe je dat niet, dan kun je daar een boete voor krijgen. Raar maar waar: als je op zulke momenten gewoon je wagen weer instapt, een blokje omrijdt en daarna terug op dezelfde plek parkeert (en je schijf correct legt), dan mogen ze je daar geen boete voor geven.
Opgelet met oude parkeerschijven!
Veel mensen weten het niet, maar een parkeerschijf kan wel degelijk vervallen. Een geldige parkeerschijf – België gebruikt die naar Europees model – bevat een streepje voor elk halfuur (dus niet eentje per kwartier) en vermeldt expliciet dat de pijl naar het uur van aankomst wijst. Er mag geen reclame op staan en je mag de schijf, als je ze op het dashboard legt, niet in een hoesje steken.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.