Wie met een bedrijfswagen op diesel of benzine rijdt, zal daar de komende jaren meer voor betalen. Dat komt door de jaarlijkse aanpassing van de referentie-CO2-uitstoot, waardoor de belasting op deze wagens stijgt. Onder meer daarom kiezen meer en meer bedrijven voor elektrische bedrijfswagens.
Voordeel alle aard elektrische wagen
Als je je bedrijfswagen ook privé mag gebruiken, dan rijd je met een zogenaamde salariswagen. Zo’n auto maakt deel uit van je loonpakket en brengt verschillende voordelen met zich mee. Je werkgever betaalt bijvoorbeeld voor de verzekering, herstellingen, onderhoud en – in het geval van een elektrische bedrijfswagen – oplaadkosten.
Omdat je privé voordeel haalt uit je bedrijfswagen, word je daarop belast. We spreken dan over het VAA of Voordeel van Alle Aard. Om dat VAA te berekenen, speelt onder andere de CO2-uitstoot van je auto een belangrijke rol. De fiscus vergelijkt die met de gemiddelde uitstoot van alle nieuw ingeschreven auto’s in ons land.
Hogere CO2-uitstoot = hogere belasting
Dat betekent dat als de gemiddelde CO2-emissie van het Belgische wagenpark daalt, de belasting op een bedrijfswagen stijgt. Met andere woorden: hoe meer mensen met een milieuvriendelijke auto rijden, hoe zwaarder een bedrijfswagen met een hogere CO2-uitstoot wordt belast. Een elektrische bedrijfswagen is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je VAA.
Elektrische bedrijfswagen: wat met opladen?
Sommige werkgevers vergoeden de kosten van een thuislaadstation. Zo kun je je elektrische bedrijfswagen ook thuis opladen. Werkgevers én werknemers genieten bovendien een fiscaal voordeel op de aankoop en installatie van een laadpaal op het werk of thuis.
Wist je dat je een laadpaal kunt aanvragen op 250 meter van je woning?
Binnenkort alleen maar elektrische bedrijfswagens
De gemiddelde CO2-uitstoot van de Belgische auto’s daalt jaar na jaar doordat meer en meer chauffeurs voor een hybride of elektrische wagen kiezen. Werkgevers die nog niet overtuigd zijn van elektrisch rijden, zullen er binnenkort niet meer omheen kunnen: sinds 2023 nemen de fiscale voordelen voor nieuwe bedrijfswagens af, tot ze in 2028 helemaal verdwenen zullen zijn. Elektrische wagens blijven voorlopig wel volledig fiscaal aftrekbaar. Tegen 2031 zal ook hun aftrekbaarheid dalen naar 67,5%.
Een sportieve én zuinige bedrijfswagen die ook ideaal is voor gezinsuitjes? De Suzuki Across is dankzij zijn lage CO2-uitstoot honderd procent fiscaal aftrekbaar! Meer weten? Maak gerust een vrijblijvende afspraak bij een Suzuki-verdeler in jouw buurt.
De nieuwe Suzuki Swift: nog meer rijplezier
3 minutenDe nieuwste generatie van de Suzuki Swift blijft trouw aan het origineel, maar zet op het vlak van efficiëntie en veiligheid grote stappen vooruit.
Ontdek de straffe Mild Hybrides van Suzuki!
4 minutenVoel je je nog niet klaar om een elektrische auto te kopen? Onze Mild Hybride wagens bieden de gulden middenweg. Ontdek de voordelen en mogelijkheden.
Wat is de gemiddelde levensduur van een hybride auto?
4 minutenDe accu van een hybride gaat minstens 250.000 km of zo'n 15 jaar mee. Dat maakt de gemiddelde levensduur van een hybride auto even lang als die van een gewone.