Na een overgangsperiode van twee jaar is sinds begin oktober 2021 de autokeuring verstrengd. Verschillende gebreken die vroeger slechts tot een opmerking leidden, zullen je nu een rood keuringsbewijs of “rode kaart” opleveren. We lijsten even voor je op wat er precies verandert.
Werking van de autolichten
De verstrengde autokeuring houdt vooral in dat de werking van de lichten strenger wordt geëvalueerd. En die ‘lichten’ mag je ruim interpreteren: van verklikkers op het dashboard tot de afstelling van de koplampen.
De volgende gebreken leiden tot een rode kaart, waarna je je auto binnen de vijftien dagen opnieuw moet laten keuren:
- De verklikker van de grootlichtkoplampen (de “faren” in de volksmond) of de mistachterlichten is defect.
- De schakeling van de belangrijkste lichten op je wagen werkt niet goed.
- De verlichting van je nummerplaat is niet goed bevestigd, of hangt los.
- Je vier richtingaanwijzers (de “pinkers”) werken niet goed.
- Elk gebrek aan de werking, de staat of de bevestiging van:
- Dagrijlichten
- Achterlichten
- Stoplichten
- Je derde stoplicht (meestal op je achterruit)
- Mistlichten
- Achteruitrijlichten
- Breedtelichten
- Richtingaanwijzers
- Reflectoren
- Zijmarkeringslichten
De keuring van de grootlichten, dimlichten en de afstelling van de lichten blijft hetzelfde. Maar ook hier geldt dat wanneer je lichten niet goed afgesteld zijn, je een rood keuringsbewijs krijgt en nog eens moet terugkomen.
Waarom werd gekozen voor een verstrengde autokeuring?
Zowel de Europese Unie als Vlaanderen maakten van verkeersveiligheid een werkpunt. Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering het aantal verkeersdoden tot nul gereduceerd hebben. Deze verstrengde autokeuring kadert in die ‘Vision Zero’. De nieuwe regelgeving werd al in 2019 goedgekeurd, maar er werd een overgangsperiode voorzien om bestuurders de kans te geven om hun voertuigen in orde te brengen zonder dat ze al meteen een herkeuring moesten betalen. Die overgangsperiode is nu voorbij.
Hoe bereid je je het best voor op de autokeuring?
Er wordt nogal wat gecontroleerd bij de autokeuring. Ondertussen heb je wel begrepen dat al je lichten goed moeten functioneren én goed bevestigd moeten zijn. Daarnaast moeten ze ook in goede staat zijn — dus vrij van perforaties of diepe krassen, zodat er geen water in de lampen kan dringen. Ook de dashboardlampjes werken maar beter allemaal, of toch zeker die van je verlichting. Vergeet niet om je laatste keuringsbewijs te controleren: als daar technische gebreken op genoteerd staan, is het belangrijk dat je die eerst laat herstellen voor je naar de volgende keuring gaat.
Lees ook: Tijd voor een groot onderhoud van je auto? Check het hier!
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.