Natuurlijk hoop je dat het jou nooit zal overkomen. Maar krijg je tóch een auto-ongeval, dan weet je maar beter wat je te doen staat. Met deze checklist zie je beslist niets over het hoofd!
Ga na een ongeval eerst en vooral na of er gewonden zijn
Waar je je in de eerste plaats om bekommert na een ongeval, is controleren of iedereen – ook jijzelf – ongedeerd is. Als je een aanrijding had met een ander voertuig, kijk dan ook hoe die personen het stellen. Gaat het om een aanrijding met een (brom)fietser of voetganger? Dan is de kans natuurlijk veel groter dat er gewonden zijn. Bij de minste aarzeling over iemands toestand bel je het best de hulpdiensten op het noodnummer 112.
Belangrijk: zoveel fluohesjes moeten in je auto liggen (en andere weetjes)
Maak met je gsm foto’s van de schade aan je auto
Het grote voordeel vandaag is dat de meeste gsm’s over een fototoestel beschikken. Maak voldoende foto’s na een ongeval. Niet alleen van de schade aan je auto, maar ook van de context van het ongeval. Als je in botsing kwam met een ander voertuig, kan vaak aan de hand van foto’s en de posities van de voertuigen afgeleid worden wie in fout was. Dat is informatie die je verzekeraar belangrijk vindt.
Vul na een ongeval steeds een aanrijdingsformulier in
Nadat je controleerde of iedereen ongedeerd is en foto’s maakte, vul je het aanrijdingsformulier in. Vermeld daarop zeker wie welk manoeuvre uitvoerde en waar welk voertuig zich bevond. Wees objectief, volledig en eerlijk. Een aanrijdingsformulier dat foutief of onvolledig werd ingevuld, kan na afloop immers een boel problemen opleveren.
Tip: zorg dat je deze zaken steeds in de auto hebt liggen
Een aanrijdingsformulier en fluo hesjes moeten verplicht aanwezig zijn in de auto. Wat voorts ongetwijfeld handig is om te hebben: een balpen, een EHBO-box en een krijtje om eventueel markeringen aan te brengen op het wegdek.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.