Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit gebeurt er als je je auto (te) lang laat stilstaan

4 minuten 11/08/2023

Staat je auto soms dagen, weken of zelfs maandenlang aan de kant? Dat kan schadelijk zijn voor onder meer de accu, remmen en banden. Lees onze tips om startproblemen en andere onaangename verrassingen te voorkomen als je je auto lang laat stilstaan.

1. Zwakke of lege accu

Ook bij stilstand blijft je auto stroom verbruiken, wat kan leiden tot een uitgeputte accu. Je auto start dan niet meer en je moet de accu vervangen. Dit probleem kun je gelukkig makkelijk voorkomen met een druppellader. Die is niet duur en houdt je accu in topconditie zelfs als je auto langdurig stilstaat.

Wat is een druppellader?

Een druppellader steek je in het stopcontact en bevestig je met klemmen op de accupolen. Zo krijgt de accu een constante, lage stroom en leidt hij geleidelijk op, zonder overladen te geraken.

2. Remproblemen

Nog een goeie tip voor wanneer je je auto een tijdje moet laten stilstaan – of wanneer het vriest – is de handrem niet gebruiken. Die zou namelijk kunnen blijven hangen, waardoor je wielen geblokkeerd raken. Meestal komt de handrem vanzelf wel weer los, maar parkeer je wagen in eerste versnelling om geen nodeloos risico te lopen.

Bij auto’s die lang stilstaan kan er zich ook een laag roest op de remschijven vormen. Je hoort dan een schurend geluid en je auto remt niet optimaal. Dit probleem kan je zelf verhelpen door een aantal keer voorzichtig te remmen op een plek waar je het verkeer niet hindert.

3. Gescheurde of ‘vierkante’ banden

Langdurig stilstaan is ook schadelijk voor je autobanden. In de zomer kunnen ze uitdrogen en haarscheurtjes krijgen, terwijl ze in de winter mogelijk afvlakken aan de onderkant door het gewicht van de auto (dit zijn de zogenaamde ‘vierkante’ banden).

Om problemen met je banden na langdurige stilstand te voorkomen, verhoog je de druk met ongeveer 0,5 bar meer dan de fabrikant voorschrijft. Probeer, als dat kan, je auto wekelijks een halve meter voor- of achteruit te rollen, zodat niet telkens hetzelfde deel van de band de grond raakt. Vergeet niet om de druk terug te brengen naar de voorgeschreven spanning voordat je je auto weer in gebruik neemt.

Hoe lang mag een auto stilstaan?

De ene auto kan al wat langer stilstaan dan de andere. Veel hangt ook af van de omstandigheden waarin je je auto parkeert (binnen of buiten, zomer of winter, …). Alleszins kun je de meeste moderne auto’s enkele weken tot maanden probleemloos aan de kant laten staan, maar toch is het aangeraden om minstens elke twee weken een halfuurtje de weg op te gaan om problemen met de accu, banden en remmen te vermijden.

Deel deze pagina