Overslaan en naar de inhoud gaan

Autodelen: hoe zit het met de autoverzekering?

2 minuten 12/01/2022

Autodelen wordt alsmaar populairder, en dat hoeft niet te verbazen. Je spaart er heel wat onderhoudskosten mee uit, je ontsnapt aan de technische keuring én het is goed voor het milieu. Maar hoe zit het met de autoverzekering als je een wagen deelt?

Via een autodeelplatform

Cambio’s, Poppy’s en hun soortgenoten zijn vandaag geen uitzondering meer op de baan. Een auto huren via een autodeelplatform is dan ook een bekende manier van autodelen. Je brengt je auto op dezelfde plek terug (roundtrip), of je mag hem gewoon op je bestemming parkeren (free floating). Normaal gezien ben je verzekerd via het deelplatform, maar check zeker de voorwaarden en eventuele uitzonderingen of extra’s!

Peer-to-peer

Een andere optie is om een auto te lenen via een peer-to-peerdeelplatform zoals Cozywheels. Of je kunt er zelf je auto te huur aanbieden. Achteraf breng je de wagen terug naar zijn eigenaar. Via platformen zoals BlaBlaCar kun je dan weer online een rit zoeken of aanbieden om te carpoolen. Goedkoper en gezelliger, maar niet alle verzekeraars staan achter autodelen. Ga dit dus zeker na voor je eigen autoverzekering, of bekijk hoe het platform ermee omgaat.

Autodelen met mensen die je kent

Leent zoon- of dochterlief geregeld jouw auto? Of gebruikt je buurman hem soms om boodschappen te doen? Ook bij deze vorm van autodelen denk je beter even aan de autoverzekering. Zo is het een goed idee om je kinderen mee op te nemen in jouw verzekering, want dan bouwen ze rijervaring op die later in hun voordeel speelt bij een eigen autoverzekering. Als ze veilig rijden natuurlijk …

Je buurman die af en toe (lees: minder dan drie keer per maand) je auto gebruikt, hoef je daarentegen niet te melden. Leen je je auto regelmatig uit aan een bestuurder buiten je gezin? Dan moet je het wel laten weten aan je verzekeraar. Better safe than sorry!

Deel deze pagina