Je bent onderweg naar huis van een geslaagd feestje wanneer je hart plots een slag overslaat: in de verte staat een alcoholcontrolepost. Rechtsomkeer maken is uiteraard geen optie, want dat is strafbaar – en achtervolgd worden door de politie is wel het laatste wat je wil. Dan maar dapper je lot onder ogen zien … of mag je de ademtest weigeren? Lees hier meer over je rechten en plichten.
Ademtest weigeren
Eerst en vooral: je mag een bloed- of ademtest nooit weigeren. Als je het toch doet, dan wordt de test sowieso als positief beschouwd. Je riskeert in dat geval een boete voor alcoholintoxicatie én een boete voor de weigering op zich, die minstens 1.600 euro bedraagt en tot 16.000 euro kan oplopen. Je krijgt ook een onmiddellijk rijverbod van drie à zes uur, al dan niet gevolgd door een langer rijverbod dat wordt uitgesproken door de rechtbank.
“Maar ik ben toch helemaal niet aan het rijden?”
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, moet je trouwens niet eens achter het stuur zitten om een test opgelegd te krijgen. Aanstalten maken om een wagen te besturen – je stapt er bijvoorbeeld naartoe met je sleutels in de hand – volstaat al voor de politie om je een ademtest of bloedtest te mogen laten uitvoeren.
Kwartier respijt
Als je enkele minuten voor de controle nog alcohol hebt gedronken, kan dat de ademtest misleiden. De test geeft dan een positief resultaat, terwijl je toch niet noodzakelijk meer hebt gedronken dan wettelijk is toegelaten. Daarom is het je goed recht om een kwartier te wachten voor je blaast. De politie mag je die wachttijd niet weigeren, al zal niet elke agent je spontaan vertellen dat je er recht op hebt. Durf dus zeker op je strepen te staan.
Goede vrienden maken goede afspraken
Hoewel er in België geen nultolerantie geldt voor particuliere bestuurders, is helemaal níét drinken nog altijd de beste keuze als je weet dat je nog moet rijden. Doe dus zoals Christophe Haddad en spreek op voorhand af met je vrienden wie jullie als bob-chauffeur veilig thuis zal brengen.
Comfortabel slapen in de auto: wat is toegestaan?
3 minutenSlapen in de auto, mag dat? Het hangt er vooral vanaf voor hoelang je indommelt en waar. Wij zochten uit wat de wegcode zegt over slapen in de auto.
Je autobanden opslaan? Dit mag je zeker niet vergeten
3 minutenAutobanden opslaan op de juiste manier is belangrijk voor hun lange levensduur. Met deze tips blijven die van jou in topconditie
Veilig autorijden in het donker, doe je met deze 4 tips!
3 minutenHet is belangrijk om extra voorzichtig te zijn als je gaat autorijden in het donker. Lees onze tips om veilig op je bestemming aan te komen.