Overslaan en naar de inhoud gaan

Een elektrische laadpaal binnen 250 meter van je huis

5 minuten 07/07/2023

Ben je van plan om binnenkort over te schakelen op een elektrische auto? Of krijg je misschien een elektrische bedrijfswagen? Natuurlijk moet je dan even nadenken over hoe je die thuis kunt opladen. Goed nieuws: je kunt een elektrische laadpaal laten installeren, en dat op maar 250 meter van je woning!

Elektrische auto opladen: stopcontact of laadpaal?

Vaak kun je een elektrische wagen opladen via een gewoon stopcontact, maar:

  • het hangt af van het type wagen en batterij,
  • het duurt lang,
  • een verlengkabel bij een elektrische auto gebruiken is gevaarlijk,
  • niet alle stopcontacten zijn geschikt.

Een elektrische auto opladen via een stopcontact kan dus gevaarlijk zijn. Een betere oplossing is daarom om een eigen laadpaal thuis te laten installeren. Lukt dat niet bij jou en heb je geen laadpunt binnen de 250 meter van je woning, dan kun je een publieke laadpaal aanvragen. Zo wil de overheid mensen die thuis geen oprit of garage hebben om zelf een laadpaal te installeren, aanmoedigen om toch elektrisch te gaan rijden. Vervolgens is het aan je gemeente om te beslissen of en waar de laadpaal mag komen.

Wie kan een elektrische laadpaal aanvragen?

Om een elektrische laadpaal aan te vragen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Je rijdt met een volledig elektrische auto. Dat wil zeggen dat plug-in hybrides, zoals de Suzuki Across, niet in aanmerking komen. Met de gratis laadpas van Suzuki kun je gelukkig wel gebruik maken van een netwerk van meer dan 250.000 laadpunten in Europa.
  • Alleen personenwagens (M1) en lichte vracht (N1) komen in aanmerking.
  • Je hebt geen eigen parkeermogelijkheid en/of bent niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van de brandweer in een ondergrondse parking).
  • Je aanvraag botst niet met de geldende parkeerregels.

Publieke laadpaal aanvragen: dit moet je doen

De aanvraag voor een publieke elektrische laadpaal bestaat uit drie stappen:

  • Vul het online aanvraagformulier van de Vlaamse overheid in. Let op: woon je in Antwerpen, Genk of Gent? Dan moet je je laadpaal rechtstreeks bij de stad aanvragen.
  • Binnen de 40 dagen word je op de hoogte gebracht van de beslissing.
  • Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt de laadpaal geplaatst.

Kans op goedkeuring reëel

Volgens EV Point, een bedrijf gespecialiseerd in oplaadinfrastructuur, is de kans op goedkeuring reëel. Dat heeft alles te maken met de toenemende druk die Vlaanderen zelf legt op particulieren om voor groen(er) vervoer te kiezen, zegt Alex De Swaef van EV Point aan vrt:

“De druk van burgers in zero-emissiezones zal groot zijn als ze enerzijds verplicht worden om voor groener transport te kiezen en anderzijds niet de faciliteiten hebben om aan die verplichting te voldoen.”

100.000 laadpunten tegen 2030

Door elektrische laadpalen toegankelijker te maken in de thuissfeer hoopt Vlaanderen tegen 2030 maar liefst 100.000 laadpunten te hebben. Ook zullen bedrijven subsidies krijgen om laadpalen beschikbaar te maken voor privégebruikers en komen er langs de belangrijkste snelwegen om de 25 kilometer snelladers.

Is elektrisch rijden iets voor jou?

Het aantal elektrische auto’s op de weg blijft toenemen, maar voor veel mensen die hun hele leven op benzine of diesel hebben gereden, valt het toch niet mee om de klik te maken. Wil je echt zeker zijn of elektrisch rijden iets voor jou is? Op onze blog zetten we de voor- en nadelen van elektrisch rijden versus andere technologieën op een rij.

Liever niet opladen?

Wist je dat je sommige hybride wagens níét moet opladen? Dat doen ze vanzelf! Met de full hybride en smart hybride wagens van Suzuki geniet je van een lange rit zonder zorgen over een laadpunt.

 

Deel deze pagina