Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer mag je nu eigenlijk wél claxonneren?

2 minuten 30/10/2019

Wat doe je als je bij een kruispunt staat te wachten en het groen wordt, maar de wagen voor je maar niet wilt vertrekken? Juist: je maakt dankbaar gebruik van je claxon (en de bestuurders achter je allicht ook). Maar als je je de theorie voor je rijexamen nog goed herinnert, mag je je claxon eigenlijk niet zomaar indrukken (lees: claxonneren is vrijwel nooit toegelaten). Wanneer het dan precies wel mag? We zetten de uitzonderingen op een rijtje.

Overdag binnen de bebouwde kom

Of je al dan niet mag claxonneren, hangt onder meer af van waar je je bevindt. Ben je overdag binnen de bebouwde kom aan het rijden, dan mag je alleen maar claxonneren als het echt noodzakelijk is om een ongeval te voorkomen – bijvoorbeeld wanneer je je in de dode hoek van een vrachtwagen bevindt die plots wil afslaan.

Buiten de bebouwde kom

Begeef je je eenmaal buiten de bebouwde kom, dan verandert de regel. Ook daar mag je overdag je claxon gebruiken om andere bestuurders te waarschuwen voor een dreigend ongeval, maar je mag er evengoed claxonneren om mensen erop attent te maken dat je hen gaat inhalen.

Mag je ook ’s nachts claxonneren?

Tenzij er gevaar dreigt, mag je ’s nachts níét claxonneren. De wegcode stelt dat je dan moet knipperen met je grootlichten in de plaats.

Hou het vooral kort

Met de auto rijden kan soms frustrerend zijn, maar onthoud dat je claxon er alleen is om andere weggebruikers te waarschuwen. Bovendien moet je het geluidssignaal altijd zo kort mogelijk houden. Als een politieagent vaststelt dat je veel langer claxonneert dan nodig, dan mag hij daar een proces-verbaal voor opstellen.  

Boete voor nodeloos claxonneren

De boete voor nodeloos claxonneren bedraagt vandaag 90 euro. Het is trouwens niet alleen de politie die je ervoor mag verbaliseren – je zou zeker niet de eerste chauffeur zijn die zo een GAS-boete aan zijn been krijgt.

Deel deze pagina