Skip to main content

You are here

 

Wanneer is het tijd om je remschijven te vervangen? 4 tekenen

Remschijven slijten heel geleidelijk. Gelukkig maar, want de gevaren van slecht werkende remmen spreken voor zich. Maar net omdat je remschijven zo traag slijten, is het belangrijk om ze extra goed in de gaten te houden. Ook de remblokken moet je tijdig vervangen om nodeloze risico’s te voorkomen. Hoe je zeker kunt weten dat je remsysteem aan vervanging toe is? Dit artikel bespreekt de belangrijkste tekenen aan de wand.

Je remblokjes of remschijven vervangen

remschijf icoonZie je dit symbool op het dashboard verschijnen? Het signaleert slijtage aan de remblokken. Wanneer je met je auto remt, omsluiten de remblokken de remschijven. Samen vormen ze met andere woorden de laatste schakel in het remsysteem. Toch is het, als je vermoedt dat je remmen slecht werken, verstandig om niet af te wachten tot het lampje gaat branden.

Opstaand randje

Of je remschijven aan vervanging toe zijn, kun je voelen met je vinger – wacht wel even tot de schijven zeker voldoende zijn afgekoeld. Als je een opstaand randje voelt, is de kans groot dat de schijven hun uiterste levensduur bereikt hebben. Andere mogelijke tekenen van versleten remschijven zijn, tijdens het remmen:

 

  1. Piepend of krassend geluid
  2. Trillend of kloppend gevoel in het stuur
  3. Een langere remafstand
  4. Je kunt het rempedaal abnormaal ver intrappen

 

De vier bovenstaande symptomen kunnen ook wijzen op versleten remblokjes.

Altijd in paren

Tip: Laat je remschijven altijd door een professional vervangen. Weet ook dat remschijven sowieso in paren (op dezelfde as) vervangen moeten worden. Bovendien hebben nieuwe schijven altijd nieuwe remblokjes nodig – ook al zijn de remblokjes op zich misschien nog niet aan vervanging toe. Andersom vergen nieuwe remblokjes niet altijd nieuwe remschijven.

Opgelet! Nieuwe remmen moet je inrijden

Heb je pas nieuwe remschijven of -blokjes laten plaatsen? Dan moet je ze eerst inrijden. Dat wil zeggen dat je het de eerste 100 kilometer wat rustiger aan doet – probeer niet sneller dan 100 km/u te rijden en ga vooral niet bumperkleven. Anticipeer op het verkeer om noodstoppen te vermijden. 

Interesse in meer tips en exclusieve promo's?

Door dit te versturen gaat u akkoord met de privacy voorwaarden

Deel dit artikel

Meer weten overTips