Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag jij rijden zonder gordel? Soms wel! (Maar meestal niet)

3 minuten 18/03/2020

Rijden zonder gordel gebeurt – gelukkig maar – veel minder dan vroeger, maar toch slingert de politie er nog regelmatig bestuurders voor op de bon. “Rats vergeten!”, geeft de ene toe. “Maar het is zo ongemakkelijk”, klaagt de andere. En dan zijn er nog de mensen die beweren dat ze helemaal geen gordel moeten of mogen dragen. Hebben ze gelijk? En mag jij misschien ook rijden zonder gordel? Kom het meteen te weten!

Vrijstelling van draagplicht

Sommige bestuurders zijn omwille van medische redenen vrijgesteld van de draagplicht van de veiligheidsgordel. Vaak gaat het om zwangere vrouwen* of mensen die een operatie hebben ondergaan. Een arts beslist of je voor een vrijstelling in aanmerking komt. Hij of zij vult een modelattest in dat je vervolgens indient bij de FOD Mobiliteit en Vervoer. Het vrijstellingsbewijs dat je daarna thuis krijgt toegestuurd, moet je altijd bij je hebben wanneer je zonder gordel rijdt. 

 

*Voor mama’s in spe bestaat er een speciale zwangerschapsgordel. Je hoeft dus helemaal niet zonder gordel rond te rijden als je zwanger bent!

Legaal autorijden zonder gordel

Ook zonder vrijstelling mag je in sommige gevallen zonder veiligheidsgordel rijden. Zo hoef je geen gordel te dragen als je:

  • aan het achteruitrijden bent
  • als taxichauffeur minstens één klant vervoert
  • als postbode vaak moet stoppen tijdens je ronde
  • als ambulancier, politieagent of brandweer op weg bent naar een dringende interventie
  • plaatsneemt in een voertuig zonder veiligheidsgordels (bijvoorbeeld een oldtimer of autobus)

Let wel, in het laatste geval gelden er bijzondere regels als je kinderen vervoert. Weet ook dat veiligheidsgordels verplicht aanwezig moeten zijn in gewone personenwagens.

“Waar bemoeien ze zich toch mee?”

Dat je je kinderen stevig op hun zitje moet vastklikken in de wagen, is natuurlijk niet meer dan normaal. Maar misschien vraag je je af waarom jij als volwassene verplicht bent om een veiligheidsgordel te dragen. Het gaat tenslotte om jouw lichaam, toch? Niet helemaal, dus. Zonder veiligheidsgordel riskeer je namelijk dat je lichaam bij een aanrijding een dodelijk projectiel wordt voor anderen, zowel in het verkeer als in de wagen zelf. En als dat je nog niet overtuigt: in 2020 bedraagt de boete voor rijden zonder gordel maar liefst 110 euro. 

 

Lees ook: Gebruik jij de veiligheidsgordel wel correct?

Deel deze pagina