Overslaan en naar de inhoud gaan

Daarom moet je in sommige landen met de auto links rijden

3 minuten 29/08/2018

Niet alleen in Engeland, maar ook in een heleboel andere landen rijden auto’s links. En dat doen ze natuurlijk niet om zomaar tegendraads te zijn. Ze hebben er een heel logische reden voor.

 

Ongeveer 35% van de wereldbevolking rijdt links

Het idee leeft dat een verwaarloosbare minderheid links rijdt, maar dat is niet waar. Behalve in Engeland, is links rijden ook verplicht in Australië, Cyprus, Indonesië, Nepal, Namibië, Japan, Maleisië, Barbados, Zuid-Afrika, Bangladesh, Thailand, Schotland, Pakistan, India, Hongkong, Ierland, Oeganda en Sri Lanka. Samengeteld gaat het om ruim een derde van de wereldbevolking!

 

Elk land zijn regels: in Frankrijk mogen heel wat auto’s niet de baan op zonder ecovignet.

 

Vroeger was links rijden de voor de hand liggende keuze

Met ‘vroeger’ bedoelen we niet enkele tientallen jaren geleden. Links rijden stamt nog uit de tijd waarin ridders te paard elkaars pad kruisten. Veel van die ridders droegen een wapen bij zich. Omdat ze meestal rechtshandig waren, lag het voor de hand dat ze met hun paard aan de linkerkant van de weg reden. Wanneer ze dan een passant kruisten, bleef die aan hun rechterkant. Dat was de kant waarmee de ridders hun zwaard hanteerden en een tegenstander van dichtbij makkelijk konden treffen.

 

Links rijden is niet eenvoudig, maar in ons land is een rotonde met twee rijstroken gebruiken  dat evenmin!

 

Napoleon heeft voor verandering gezorgd

Veel mensen beweren dat we onder Napoleon rechts zijn beginnen rijden, al lopen de theorieën daarover uiteen. In de tijd voordat Napoleon ten tonele verscheen, zouden de legers eerst links en dan pas rechts gechargeerd hebben. Napoleon zou dat omgekeerd hebben om verwarring te zaaien, zo gaat de legende. Vervolgens zou hij alle landen die hij veroverd had, verplicht hebben om rechts te gaan rijden.

Een ander verhaal dat de ronde doet, heeft het over een linkshandige Napoleon. Dat zou de reden zijn waarom hij alles omgooide. Zo kon hijzelf makkelijker zijn tegenstanders aanvallen en kregen zij het moeilijker. Dat werkte zijn overwinningskansen in de hand.

Deel deze pagina