Overslaan en naar de inhoud gaan

Alles wat je moet weten over de lage-emissiezone in Antwerpen

4 minuten 08/02/2017

De stad Antwerpen wil als pionier in Vlaanderen een halt toeroepen aan vervuilende wagens om zo de lokale luchtkwaliteit en dus de gezondheid van de Antwerpenaren te verbeteren. Die doelstelling werd vertaald in een lage-emissiezone (LEZ), die sinds 1 februari 2017 van kracht is. Alleen wagens die aan bepaalde ecologische criteria voldoen, mogen het gebied binnen. Ontdek wat dit betekent voor jouw (diesel)wagen.

 

Waar geldt de lage-emissiezone?

De lage-emissiezone is van toepassing in het gebied tussen de Ring en de Schelde op de rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op de linkeroever. De Singel maakt deel uit van de lage-emissiezone. Twijfel je of je al dan niet binnen de lage-emissiezone aan het rijden bent? Dat zal je gauw merken: de zone wordt aangeduid met een apart verkeersbord.

 

Voor wie geldt de lage-emissiezone?

De lage-emissiezone geldt voor alle binnen- én buitenlandse wagens van de categorie M (personenvervoer met personenwagens, busjes, bussen en autocars), N (goederenvervoer met bestelwagens en vrachtwagens) en T (land- of bosbouwtrekkers op wielen) die op diesel, benzine of aardgas (lpg) rijden. Deze auto’s mogen de zone niet binnen, de klok rond en  zeven dagen op zeven. Je vindt de categorie van je auto terug op het inschrijvingsbewijs. De emissiezone geldt niet voor brom- en motorfietsen. 

 

Mag mijn auto binnen in de emissiezone?

Daarvoor moet je kijken naar de euronorm, een Europese milieustandaard voor wagens. De euronorm van je voertuig staat vermeld op het inschrijvingsbewijs. Vind je de euronorm niet op het inschrijvingsbewijs? Kijk dan naar de datum van eerste inschrijving. Die moet 1/01/2001 of later zijn.  Tot 2020 zullen volgende voertuigen van de categorieën M en N wél nog vrij en zonder kosten in de lage-emissiezone kunnen rijden:

  • Dieselvoertuigen die minimaal aan de euro 4-norm voldoen.
  • Dieselvoertuigen die aan de euro 3-norm voldoen én een roetfilter hebben.
  • Benzine- of aardgasvoertuigen (lpg) die minimaal aan de euro 1-norm voldoen.

Ook zijn er uitzonderingen voor personen met een handicap en tijdelijke toelatingen. Wie niet voldoet aan de algemene toegangsvoorwaarden, krijgt een geldboete.

 

Dieselwagen aanpassen?

Rij je nog met een verouderde dieselwagen en wil je daar voorlopig geen afstand van doen? Als je met een euronorm 3-dieselwagen rijdt, kun je – zoals hierboven vermeld – tot 1 januari 2020 toch toegang krijgen tot de LEZ, op voorwaarde dat je een roetfilter laat installeren.

 

Ontdek alvast het ecologische gamma van Suzuki, waarmee je probleemloos de stad binnenrijdt. 

Deel deze pagina