Overslaan en naar de inhoud gaan

Benzinewagens: tank je nu het best euro 95 of 98?

4 minuten 04/04/2019

Het is je vast al meermaals opgevallen aan de pomp: euro 95 (oftewel E10-benzine) is aanzienlijk goedkoper dan euro 98 (E5-benzine). En dan slaat de twijfel toe … Betaal je meer voor het laatste type brandstof, omdat duurder mogelijk beter is voor de motor? Of kun je gerust een centje uitsparen door steevast euro 95 te tanken? Goeie vraag! Lees snel meer over de verschillen tussen euro 95 en 98, en kom te weten waarmee je je benzinewagen nu het beste vult.

Het verschil tussen euro 95 en 98

Euro 95 en 98 bestaan allebei uit een mix van octaan en heptaan. Euro 95 bevat 95 procent octaan – vandaar dus de naam – en 5 procent heptaan. Tank je euro 98, dan draait je motor op een mengsel van 98 procent octaan en 2 procent heptaan.

Sinds 2018 hanteren Europese tankstations dezelfde labels om brandstoffen aan te duiden: euro 95 is nu E10 en euro 98 krijgt het etiket E5. De cijfers geven de maximale hoeveelheid toegevoegde ethanol weer: 10% of 5%

Prijsverschil tussen euro 95 en 98

Nee, het zijn niet de taksen die het prijsverschil tussen euro 95 en 98 verklaren. Het duurdere prijskaartje van euro 98 is gewoonweg te wijten aan het productieproces. Hoe hoger het gewenste octaangehalte, hoe meer de brandstof moet worden bewerkt.

Wat kun je beter tanken: 95 of 98?

Of je nu het best euro 95 of 98 tankt, hangt af van het punt waarop het zelfontbrandingsmechanisme van je motor in actie hoort te treden. Euro 98 ontvlamt namelijk onder een hogere temperatuur en druk dan euro 95. Als de benzine in je motor te vroeg of te laat reageert met de lucht, ontstaat er een vonk, en dat kan de motor vervuilen en zelfs .beschadigen.

Dat euro 98 beter is voor de motor, is een hardnekkige mythe. Je auto zal niet beter presteren als je kiest voor deze brandstof. Is een motor gemaakt om op euro 95 te functioneren, dan garandeert alleen euro 95 optimale prestaties. Geeft de tankdop niet weer welk type benzine je moet tanken? Informeer je dan bij de verkoper of fabrikant. 

Lees ook: Oeps, verkeerd getankt. Wat nu gedaan?

Euro 95 of 98: wat is zuiniger?

In theorie is E5 of euro 98 zuiniger dan E10 of euro 95. Maar alles hangt natuurlijk ook af van je rijstijl. Eigenlijk zou je met beide soorten brandstof een paar keer onder dezelfde omstandigheden moeten rijden om te zien met welke je het minst verbruikt. Euro 98 is bovendien duurder dan euro 95, dus ook daarmee moet je rekening houden om te weten of je op het einde van de rit goedkoper uitkomt per kilometer.

Mag je euro 95 en 98 mengen?

Je kan afwisselend euro 95 en 98 tanken en zelfs beide benzines met elkaar mengen, op voorwaarde dat je motor geschikt is voor zowel euro 95 als euro 98. Vandaag hebben de meeste benzineauto’s een motormanagementsysteem. Dat systeem detecteert of je euro 95 of 98 hebt getankt, zodat de motor optimaal gebruik maakt van de beschikbare brandstof.

Deel deze pagina